Nigeria Customs Service (NCS) Past Questions and Answers Here

Nigeria Customs Service

Nigeria Customs Service (NCS) Exam

Nigeria Customs Service: Have you applied for Nigeria Customs Service (NCS) recruitment 2024/2025? Have you checked and your name is among the successfully shortlisted candidates for Nigeria Customs Service (NCS) Recruitment 2024/2025? This article is for you.

This article is detailed with the previous Nigeria Customs Service (NCS) Aptitude test past questions and answers. If you are among the successfully screened candidates for the NCS exam, read this article to know what to expect.

However, every year, the Nigeria Customs Service (NCS) conduct a recruitment exercise for all aspirants who want to join the agency. Every applicant, upon successful application and screening, has to undergo a test examination.

This test is a computer-based examination that comprises several questions from topics in Mathematics, the English language and general studies.

Candidates who successfully pass the examination will be recruited into the agency as a full staff. See the Nigeria Customs Service (NCS) past questions and answers here on this page if you are among the aspirants.

 

NCS Exam Structure

All applicants for Nigeria Customs Service (NCS) jobs must sit and pass the Nigeria Customs Service (NCS) exam/Aptitude test to be qualified for the next phase of the NCS recruitment 2024/2025.

The exam is a computer-based (CBT) examination that comprises of four subjects, such as English Language, Mathematics, Current Affairs, and General questions related to Customs jobs.

All candidates must attempt all questions and obtain at least a pass mark to be eligible for Nigeria Customs Service (NCS) jobs.

Continue reading to see the most repeated Nigeria Customs Service (NCS) past questions and answers here on this page.

 

Nigeria Customs Service (NCS) Past Questions and Answers

The following questions are the previous and most repeated past questions and answers of the Nigeria Customs Service (NCS) examination.

 

Question 1: Which of the following is the main function of the Nigeria Customs Service (NCS)?

(a) To collect customs revenue

(b) To facilitate trade

(c) To prevent smuggling

(d) All of the above

 

Answer: (d) All of the above

 

Question 2: The NCS is a paramilitary organization under the supervision of which government ministry?

(a) Ministry of Finance

(b) Ministry of Interior

(c) Ministry of Defence

(d) Ministry of Trade and Investment

 

Answer: (a) Ministry of Finance

 

Question 3: Which of the following is NOT a prohibited item in Nigeria?

(a) Hard drugs

(b) Firearms

(c) Wildlife products

(d) Used clothing

 

Answer: (d) Used clothing

 

Question 4: The NCS uses a variety of methods to detect smuggling. Which of the following is NOT one of these methods?

(a) X-ray machines

(b) Detector dogs

(c) Human intelligence

(d) Bribery

 

Answer: (d) Bribery

 

Question 5: What is the full meaning of the acronym ASYCUDA?

(a) Automated System for Customs Data

(b) Automated System for Customs Data Administration

(c) Automated System for Customs and Data Administration

(d) Automated System for Customs Administration

 

Answer: (b) Automated System for Customs Data Administration

 

Question 6: The NCS has a number of zonal commands. Which of the following is NOT one of these zones?

(a) Zone A (North-East)

(b) Zone B (North-West)

(c) Zone C (South-West)

(d) Zone D (South-East)

 

Answer: (d) Zone D (South-East)

 

Question 7: Which of the following is the highest rank in the NCS?

(a) Comptroller-General of Customs

(b) Deputy Comptroller-General of Customs

(c) Assistant Comptroller-General of Customs

(d) Chief Comptroller of Customs

 

Answer: (a) Comptroller-General of Customs

 

Question 8: The NCS has a number of uniforms. Which of the following is NOT one of these uniforms?

(a) Service uniform

(b) Ceremonial uniform

(c) Operational uniform

(d) Combat uniform

 

Answer: (d) Combat uniform

 

Question 9: The NCS has a number of values. Which of the following is NOT one of these values?

(a) Integrity

(b) Professionalism

(c) Patriotism

(d) Corruption

 

Answer: (d) Corruption

 

Question 10: The NCS plays an important role in the Nigerian economy. Which of the following is NOT one of the ways in which the NCS contributes to the economy?

(a) Generating revenue for the government

(b) Facilitating trade

(c) Protecting local industries from unfair competition

(d) Promoting economic development

 

Answer: (d) Promoting economic development

However, we hope this content helps. Bookmark this page or comment using the comment box if you have any questions regarding the Nigeria Customs Service (NCS) Past Questions and Answers. You can share this with your friends and consider joining our Telegram community. By doing so, you can access a wealth of useful information and stay up-to-date with our daily updates on recruitment news.

 

Related Post:

Please share this article

 

Author

  • Michael

    This post is authored by Michael Offiong, an Editor of Recruitment Portfolio. Boasting over a decade of expertise in the recruitment sector, Michael provides up-to-date information on jobs and recruitment topics, career opportunities, and breaking news stories.

About Michael 586 Articles
This post is authored by Michael Offiong, an Editor of Recruitment Portfolio. Boasting over a decade of expertise in the recruitment sector, Michael provides up-to-date information on jobs and recruitment topics, career opportunities, and breaking news stories.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*